Partaveitsien tuotannossa käytettävät terästyypit

Partaveitsien tuotannossa käytettävät terästyypit

Partaveitsien tuotannossa käytettävät terästyypit


Hiiliteräs

Noin 90 prosentissa maailman partaveitsistä on hiiliteräksestä valmistettu terä. Hiiliteräs on ollut perinteinen terämateriaali menneiden aikojen partaveitsissä, ja se on nykyäänkin suosituin materiaali nykyisten klassisia, perinteisiä partaveitsiä muistuttavien partaveitsien terien valmistuksessa.

Teräs jaetaan seuraaviin luokkiin riippuen sen hiilipitoisuudesta:

  • matalahiilinen – hiilipitoisuus enintään noin 0,3 %
  • keskihiilinen – hiilipitoisuus 0,3–0,6 %
  • korkeahiilinen – hiilipitoisuus yli 0,6 % (erittäin kova ja kestävä teräs)

Jos korkeahiilisen hiiliteräksen hiilipitoisuus on 1,0–2, 0 %, kyseessä on ultra-high carbon steel – äärimmäisen vahva ja kestävä teräs. Teräs, jonka hiilipitoisuus on yli 2 %, on jo valurautaa.

Ruostumaton teräs

Nykyisin valmistetuissa uudenaikaisissa partaveitsissä on alettu suosia myös ruostumattomasta teräksestä valmistettua terää. Ruostumaton teräs on hauraampaa eikä niin kestävää kuin hiiliteräs, mutta toisaalta se ei ole altis korroosiolle. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut partaveitset eivät ruostu niin helposti edes kosteassa kylpyhuoneessa.

Damaskiteräs

Damaskiteräs valmistetaan hitsaamalla yhteen eri teräslajeja, joiden mekaaniset ja kemialliset ominaisuudet ovat erilaisia. Yhteenhitsatut kerrokset muodostavat säännöllisen ja ainutlaatuisen kuvion.

Damaskiteräksen valmistustekniikka on tunnettu jo antiikin aikoina, mutta nykyisin tuotantokustannukset nousevat niin korkeiksi, että damaskiterästä käytetään ainoastaan kaikkein kalleimmissa, käsintehdyissä partaveitsissä, ja useimmiten ne valmistetaan yksittäisen asiakkaan tilauksesta. 

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code